Wat is slapen eigenlijk?
Waar is het voor nodig?

Ik heb het opgezocht in de Dikke van Dale en het komt van het woord slap, het tegenovergestelde van waken en alert zijn.

Het is het moment van het lichaam om zich op te laden en te herstellen van de dag.
Tegelijkertijd vraagt het van ons om los te laten, dit herkennen vele van ons waarschijnlijk wel.
Als we heel erg in ons hoofd zitten, dan maken we ons veel zorgen. Om ons werk een geliefde of onze gezondheid. Dan komen we moeilijker in slaap. Dat houd ons erg alert. Of we vallen wel uitgeput in slaap maar schrikken halverwege wakker omdat de gedachten weer terug komen.

Wat gebeurt er tijdens onze slaap?
Door de ontspanning krimpt het gliaweefsel, waardoor het lymfevocht beter kan stromen. Dit zorgt voor de goede afvloed van afvalstoffen en ook de juiste voeding voor de hersencellen.
Tevens zorgt het voor toename van de Human Growth Factor. HGF. Dit heeft als functie :herstel van weefselschade, het bevorderen van de groei van zenuwverbindingen en het bevorderen van vetverbranding.

Een goede slaap staat garant voor:
√ Betere concentratie, gemakkelijker leren.
√ Betere reactie snelheid
√ Betere werking van het immuunsysteem.
√ Goed voor je vertrouwen in het leven.

De nadelen ga ik niet opnoemen, die lijst wordt te lang en kun je zelf wel bedenken, 1 ding wil ik wel vertellen omdat het niet zo bekend is: Het maakt eenzaam.

Een goede nachtrust kun je vaak zelf wel voelen, en we kunnen het meten door de golven te meten.

Gamma golven, 38-80 Hz, komen voor bij sterke mentale activiteit zoals studeren, problemen oplossen, organiseren en multitasken.

Beta golven 14-38 Hz zijn erg op de buitenwereld gericht en dan ben je actief, bij stress en spanning produceer je teveel beta golven en zijn er te weinig andere golven actief, dit is een heel oncomfortabele situatie. De sterkte van betagolven gaat omhoog bij angst en omlaag bij spieractiviteit.

Alfa golven 8-14 Hz worden geassocieerd met ontspanning, ze nemen al toe als je je ogen dicht doet. Deze golven worden geactiveerd door dagdromen, mediteren en visualiseren of fantaseren.

Theta golven 4-8 Hz worden geassocieerd met creativiteit en dromen. Ook met inspiratie en beeldend denken, deze komen het meest voor tijdens de REM slaap.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat theta golven verbonden zijn met het opslaan van herinneringen in het lange termijn geheugen. Delta golven 0,5-4 Hz zijn de golven die aanwezig zijn bij een diepe slaap. Naarmate de nacht vordert worden de periodes met delta golven steeds minder lang. De delta golven worden in verband gebracht met het herstelstadium van de slaap( de fase waarin het lichaam herstelt en nieuwe cellen aanmaakt) Verder houden ze ook verband met ons empathisch vermogen en onze intuïtie*
*Informatie van brainexcel.nl

75% van onze slaap bestaat uit de non Rem slaap, dus de herstelfase van het lichaam
En 25% bestaat uit de Rapid Eye Movement dan heb je hersenactiviteit net zoals wanneer je wakker bent.

Normaliter bestaat een nachtrust uit 5 slaap cycli van 90-120 min.

Neem vrijblijvend contact op

Ik help je graag verder