Een disharmonie in de hormoonbalans, is er een weg terug?

Ik heb een online class gevolgd van dr  Afrouz Demiri 

Hormonen

wat zijn het precies en wat doen ze?

Ik schreef er al eerder over dat ze zo uit balans zijn.

eerst :

Wat zijn het ? Het zijn signaal stoffen en het zijn boodschappers . Dus in andere woorden , ze signaleren onmiddellijk als er iets in of met het lichaam aan de hand is en dan komen ze in actie: Dan gaan ze boodschappen uitzenden naar andere stoffen.

Wat doen ze ? 

Eindelijk is het meer de vraag wat doen ze niet? Want ze doen veel hoor.Ze regelen de:

-hartslag

-bloeddruk

-metabolisme

-slaap

-temperatuur

-spijsvertering

-insuline

Daarom noemen we ze ook wel het endocriene systeem

Hoe komt het nu dat ze zo verstoord kunnen zijn? Want ons lichaam is zo een verfijnd systeem dat het zichzelf graag in balans houdt en dit kan het ook, mits onder de juiste omstandigheden.

En dat is waar het om gaat, de juiste omstandigheden.

Die zijn een evenwichtige balans tussen goede dingen en niet zo goede dingen .

Welke dingen verstoren de hormonale balans , dat zijn de vervuilende en verontreinigende stoffen in onze maatschappij. Zoals bewerkt voedsel, fastfood, plastic, water en luchtvervuilers. Deodorants en parfums kunnen de hormonen behoorlijk in de war maken en dan heb je nog de schoonmaak middelen tandpasta met fluoride en ik vergeet vast nog wel iets.

Normaliter kan de lever heel veel opschonen , en dat doet hij ook elke dag. Maar tegen zoveel input van toxines kan hij vaak niet meer opwerken en raakt hij overbelast .

Dan is het goed om een detox te doen, dat hoeft niet zo zwaar te klinken als je het leest. Soms kan het eenvoudig schrappen van koffie en fastfood al heel veel positiviteit bewerkstelligen.

Waarom kunnen de hormonen verstoord raken? Meestal is dit een disfunctie van de mitochondriën .

De hormonen haken in de mitochondriën aan andere stoffen, zoals aan cholesterol bijvoorbeeld.

Ook je lichaamsgeur heeft te maken met je hormonen.

We kunnen een geur uitzenden om zo een aantrekkelijke partner te vinden.

En als we stress hebben dan stopt het lichaam met het maken van oestrogenen en progesteron onder invloed van het cortisol. Zo denkt het lichaam mee om in de overlevingskansen stand te komen, als je niet aantrekkelijk bent dan heb je geen stress van het zoeken naar een partner en dan maak je ook geen hormoon aan om kinderen te krijgen( want dat geeft ook stress voor een moeder ).

Als vrouwen last hebben van PMS dan kun je er van uitgaan dat het lichaam overbelast is met stoffen die niet in ons lichaam thuis horen.

Wat merk je van hormonale disbalans?

Vermoeidheid

wattig hoofd

slechte concentratie 

geen libido

huid gezondheid is niet goed

en ons circadiane ritme is verstoord 

slechte spijsvertering 

Als je spijsvertering niet gemakkelijk verloopt dan zit er een blokkade in de doorstroom, die moet allereerst opgeheven worden.

Ook als je veel middelen moet inzetten om bijvoorbeeld je goed te voelen (met vitamines) of wakker te worden (met koffie) dan mag je ervan uitgaan dat er een teveel aan toxines is.

Ook is het zo dat als je vitamines gebruikt het je bloeduitslagen beïnvloed , ook welk uur je je bloed laat afnemen laat andere uitslagen zien. Zelfs is het zo dat als vrouwen in hun maandelijkse periode zitten de bloeduitslagen anders zijn.

Blokkades worden werkelijk waar vaak door gedachte patronen veroorzaakt, de mentale gedachtegang is heel belangrijk. Veel mensen kunnen hun problemen al verminderen door te huilen. Huilen zuivert niet alleen door de samenstelling van je traanvocht, het helpt ook je ademhaling te reguleren en de zwaarte van je verdriet te verminderen.

Enkel tips die dr Afrouz Demiri ons meegaf met betrekking tot voedsel is :

Eet vers, eet elke dag anders, geen dagelijkse routine meer. Eet bitter voor een goede leverwerking, eet verschillend en gebruik de kleuren van de regenboog. Eet meer biet, voeg kurkuma toe aan je menu en gember. Drink Holy Basil thee, en als je soms nog dingen wilt toevoegen dan is Astragalus een goed idee (pas op met hoge bloeddruk) Aswaganda en MACA poeder . Ook een mooie is paardebloem waar je ook thee van kunt drinken